Kosten architect

Direct inzicht in de kosten van een architect

✓ Lokale architecten
✓ GRATIS offertes
✓ Razendsnel vergelijken
Kom vandaag nog in contact met gekwalificeerde architecten
Vul het formulier in en wij introduceren jou vrijblijvend aan architecten en architectenbureau’s uit jouw regio. Meer informatie nodig? Lees dan even verder. We hebben alle info voor jou op een rijtje gezet. Dan beantwoorden wij zo snel mogelijk jouw vragen over de kosten van een architect.

✓ gratis - ✓ vrijblijvend

Trustpilot

Veilig
SSL beveiligd

De laatste aanvraag
was 14 minuten geleden

Eindelijk een goede site gevonden

29 februari 2024

Na een zoektocht eindigde ik op Architectenkaart Een aanvraag doen voor een offerte leek me geen probleem. Ik ben tevreden over de ontvangen offerte!

- Brenda van den Bosch

Alles waar we op hoopten

24 februari 2024

Onze droomtuin is schitterend geworden. Harmonieuze planten, lichtinval is magisch en het onderhoudsplan helder. En dat allemaal binnen onze begroting. De intake verliep prettig en kostentechnisch zijn we ook blij.

- Anne Kok

Echt klantvriendelijk en opzienbarend

16 februari 2024

Je kunt er van op aan dat je een authentieke behandeling krijgt via Architectenkaart. Bedankt Architectenkaart.

- Steven Dekker

Tevreden met inrichting

4 februari 2024

De aankleding van ons kantoorgebouw en de etalage zijn erg fraai geworden. De tarieven waren netjes en zijn erg blij met het resultaat. Oprecht een expert. Ingeval we toe zijn aan nieuwe plannen komen we helemaal terug.

- Thomas de Jonge

Geen linkedin nodig

28 januari 2024

Voor ons bedrijf zijn we redelijk actief op websites als linkedin. Als eerste natuurlijk ons eigen netwerk gevraagd voor hulp, maar daar kwamen eigenlijk geen hulpmiddelen uit waarbij we een goed gevoel hadden. Op advies van een zakenrelatie kwamen we uit bij architectenkaart.nl en hier zijn we dan ook direct geslaagd.

- Anna Smit

Vlot geregeld!

16 januari 2024

Betrouwbare architect in arm kunnen nemen met deskundige adviezen. Kregen al vlot ons plan toegestuurd na de inmeting.

- Michael Kuijpers

Na lang zoeken de juiste gevonden

11 januari 2024

Na lang zoeken eindigde ik op deze website. Een offerte aanvragen is altijd vrijblijvend dacht ik. Ik ben erg te spreken over de ontvangen offerte!

- Hanneke van de Ven

Prachtige metamorfose

3 januari 2024

We lijken wel een heel nieuw pand te hebben! En niet totaal irrelevant, netjes binnen ons budget. Het hele pakket was top, van prijs tot het meedenken.

- Eric van der Laan

Professioneel

28 december 2023

Duurzaamheid staat aanzienlijk in het vaandel voor het bureau waar we akkoord mee zijn gegaan na ontvangst offertes. Vakkundig opgesteld project ontvangen.

- Jacqueline Jansen

4.8
4.8 van de 5 sterren (gebaseerd op 101 reviews)
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14

Kosten architect

Ben je op zoek naar een architect en benieuwd aan welke kosten je zult moeten denken? Het inschakelen van een architect voor de verschillende soorten schetsen die komen kijken bij de bouw of een verbouwing van een woning is toch iets waar je wel wat aandacht aan zal moeten besteden. Maar een architect is helaas niet goedkoop. Je doet er dan ook goed aan om architecten te vergelijken om zo geld te besparen.

Op deze pagina laten we je zien wat het ongeveer kost om een architect in te schakelen en wat nu precies de tips zijn die wij je mee zouden geven bij het zoeken naar de geschikte professional. Zo kom je uit bij de architect die jou het beste kan helpen voor het schetsen van jouw droomhuis of interieur. En dat tegen een hele aantrekkelijke prijs!

kosten-architect

Wat kost een architect per uur

Vaak is het zo dat je voor de het inschakelen van een architect toch wel te maken zal krijgen met een vast uurtarief. Dit uurtarief is bij vrijwel iedere architect om en nabij hetzelfde, al zullen we straks nog even laten zien dat er ook gekozen kan worden voor een alternatief. Voor de gemiddelde architect zal je ongeveer een uurtarief van rond de €80 aantreffen. Echter is het wel zo dat er in een goede schets of tekening natuurlijk best wel wat tijd in gaan zitten, het hangt dus een beetje af van wat je wilt laten doen. Het bovenstaande tarief is gebaseerd op een architect met een normaal tarief.

Wanneer je geld wilt besparen zal het ook nog altijd een optie zijn om je te wenden tot de nieuwere architecten in dit segment. Dit zorgt er namelijk voor dat je een paar tientjes per uur kunt besparen. Architect kosten voor nieuwbouw liggen hierdoor iets lager. Voor de mensen die op zoek zijn naar een zeer gespecialiseerde architect kan het uurtarief al snel enkele honderden euro’s zijn. Deze optie wordt voornamelijk gekozen door de zeer grote bedrijven die bijvoorbeeld een erg groot kantoorpand willen laten ontwerpen, hier wil je wel een goede partij voor hebben.

Het is al even kort ter sprake gekomen, je hebt nog een alternatief waar je voor kunt kiezen als het aankomt op de kosten van een architect. Je zou er namelijk ook voor kunnen kiezen om een specifiek bedrag af te spreken voor het verrichten van een bepaalde werkzaamheid. Voor de architect zal dit natuurlijk niet zoveel uitmaken, hij heeft immers toch dezelfde opdracht. Voor de meeste mensen is het echter wel zo dat je hier aardig wat op kunt besparen. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken om een totaalprijs af te spreken voor het maken van de schetsen van een nieuw tuinhuisje. Vraag hier zeker even naar als je een architect gaat zoeken.

Een voorbeeld voor de architect kosten – hoeveel kost een architect

Laten we eens bekijken hoe deze prijzen dan eigenlijk uit zullen gaan pakken voor de kosten van een architect. Door dit overzicht is het een stuk makkelijker om een beeld te krijgen over de kosten voor het inschakelen van een architect voor diverse soorten werkzaamheden. We zijn in dit voorbeeld uitgegaan van het vormgeven van een woning. Hier kan je dus denken aan alle werkzaamheden die nodig van het ontstaan van de woning tot het vormgeven van de woning zelf. Tevens zijn enkele kostenposten toegevoegd die regelmatig gekozen worden, denk aan advies over het pand of over de constructie.

In totaal zal je toch wel moeten denken aan een 2.200 à 2.450 euro voor een reguliere nieuwbouw, voor andere soorten huizen kan dit bedrag nog verder oplopen. Dit bedrag is natuurlijk te overzien, een hypotheek zal namelijk al snel over enkele tonnen gaan. Door middel van dit bedrag is het mogelijk om in te zien welke architecten er nu een goede prijs hanteren en welke architecten er buiten jouw budget vallen. Vergelijk architecten zeker om kwaliteit te krijgen voor een lage prijs.

Bespaar direct door verschillende offertes te vergelijken!

Het voordeel van een architect

Een hoop mensen zullen op zoek moeten gaan naar een architect. Er zijn namelijk aardig wat mensen die ervoor kiezen om hun woning te laten bouwen in plaats van te kopen. De architect die heeft als taak om je te voorzien van een tekening en om je advies te geven voor de bouw. Door deze extra advisering weet je zeker dat jouw woning wel gerealiseerd kan worden. Een tekening is namelijk leuk, maar het moet wel gebouw kunnen worden.

De architect zal er tevens voor zorgen dat de tekeningen succesvol kunnen worden doorgestuurd naar de aannemer die de bouw op zich gaat nemen, tussen deze personen bestaat dan ook wel enig contact. Deze verplichtingen zijn natuurlijk super belangrijk, je wilt namelijk niet hebben dat je er achteraf achter komt dat de aannemer iets niet kan doen!

Als laatste is het natuurlijk ook nog eens zo dat je niet zelf aan de slag hoeft voor het regelen van de vergunningen, de architect kent hier vaak mensen voor. Door de lage prijzen en het hoge aanbod zal is het voor iedereen mogelijk om een geschikte  architect te vinden voor lage kosten. Al is het wel belangrijk dat je voldoende vergelijkt om zo een architect te vinden die binnen je budget valt.

Waar op letten bij architect vergelijken

Mocht je ook een architect in willen schaken voor de bouw van bijvoorbeeld een woning dan zal je aan de slag moeten om de kandidaten te vergelijken. Door aan een paar stappen te zetten kan je echt een veel betere kandidaat in beeld krijgen voor deze werkzaamheden. Allereerst is het belangrijk dat je bekijkt welke soort architect je nodig zal hebben. Door dit te doen zie je of je een architect nodig hebt die bekend is met nieuwbouwwoningen, of dat je juist behoefte hebt aan een architect die een specialisatie heeft in de realisatie van kantoorpanden of tuinen.

Je kunt altijd vragen aan architectenbureau’s of zij bepaalde expertises hebben. Zij zullen jouw vragen met alle plezier beantwoorden, op die manier kunnen ze proberen om je te overtuigen om hen in te schakelen. Wanneer je deze informatie hebt verzameld kan je aan de slag gaan om de prijzen te gaan vergelijken. Een architect vergelijken is ontzettend belangrijk om bij de beste uit te komen. Het is immers wel zo prettig om uit te komen bij de beste architect die aansluit bij wat jij wilt laten verrichten voor de woning. Er zijn een hoop architecten te vinden die je in zou kunnen schakelen, kosten tuinarchitect vergelijken voor de kosten binnenhuisarchitect of kosten interieurarchitect is de beste stap voor een goed resultaat!

Kan je het zelf doen

Mensen denken soms nog wel eens dat je ook wel zelf een tekening kunt maken als je een beetje creatief bent, echter is dit veel te makkelijk gedacht. De architect is de enige persoon die alles weet over de afmetingen en over de mogelijkheden voor de realisatie van een woning, hier komt dus aardig wat kennis bij kijken. Zelf doen is dus geen optie, je kunt niet zomaar aan de slag om je eigen huis tekenen. De architect weet precies hoe alles in zijn werk gaat, dat doet hij immers voor zijn brood.

Nu je weet wat een architect doet en wat de voordelen zijn kan je aan de slag gaan om ook een architect te vergelijken. Zet al jouw wensen op een rijtje en wees altijd duidelijk bij het indienen van de aanvraag voor de offerte. Door duidelijk te wezen weet je zeker dat uitkomt bij een architect die perfect aan zal sluiten bij jouw wensen en behoeftes, zonder dat de kosten te hoog worden.

Ontvang vrijblijvende offertes van architecten en architectenbureaus!

Veelgestelde vragen over de kosten van een architect

De werkzaamheden van binnenhuisarchitecten zijn:

 • Projectplan ontwerpen waarbij licht, vormen, kleuren etc. naar voren komen
 • Wensen opdrachtgever in het plan verwerken
 • Wetgeving en bouwvoorschriften in kaart brengen
 • Inmeten ruimte(s)
 • Schetsen, tekenen, maken van maquettes, plattegronden etc.
 • Offertes uitbrengen
 • Schakelen met andere experts die betrokken zijn
 • Projectmanagement

Het lijstje gaat natuurijk verder dan dit maar dit zijn voor jou de belangrijkste zaken om te weten. Wil je nog meer informatie? Dat kan! Lees snel hier verder.

Een tuinarchitect ontwerpt tuinen en parken. De werkzaamheden daarvoor zijn:

 • Projectplan ontwerpen waarbij vaak de gebruiksvriendelijkheid, opties vanaf de grond of juist in de lucht in kaart zijn, de bestaande begroeiing (als van toepassing), de esthetiek natuurlijk en de wensen van de opdrachtgever allemaal naar voren komen
 • In kaart brengen of het functioneel moet zijn of decoratief
 • Adviseren
 • Schetsen en tekenen van het plan
 • Voorstel doen voor keuze in beplanting, schermen, waterpartijen en bijvoorbeeld tuinhuisjes
 • Projectmanagement

Goed opgeleide tuinarchitecten werken vaak ook voor parken, campussen, tuinen, begraafplaatsen, resorts enzovoort.

architectenkaart.nl opereert volledig onafhankelijk van alle architecten in Nederland. Wij zien welke architecten beschikbaar zijn en goed zijn in het uitvoeren van jouw opdracht. Wij maken een koppeling tussen jou en drie architecten waardoor er een win-win situatie ontstaat. Deze onderlinge concurrentie van architecten uit jouw regio die jouw opdracht graag willen hebben, zorgt er namelijk voor dat de prijs een stuk beter wordt voor jou!