Kosten architect

Direct inzicht in de kosten van een architect

✓ Lokale architecten
✓ GRATIS offertes
✓ Razendsnel vergelijken
Kom vandaag nog in contact met gekwalificeerde architecten
Vul het formulier in en wij introduceren jou vrijblijvend aan architecten en architectenbureau’s uit jouw regio. Meer informatie nodig? Lees dan even verder. We hebben alle info voor jou op een rijtje gezet. Dan beantwoorden wij zo snel mogelijk jouw vragen over de kosten van een architect.

✓ gratis - ✓ vrijblijvend

Trustpilot

Veilig
SSL beveiligd

De laatste aanvraag
was 14 minuten geleden

Geweldig efficiënt

19 juli 2024

Ons kantoorgebouw is heel efficiënt opnieuw ingedeeld en het netwerk van de interieurarchitect waar we mee in zee zijn gegaan is uitmuntend.

- Nathalie Bosch

Erg doeltreffend

8 juli 2024

Ons kantoor is erg effectief opnieuw ingedeeld en het netwerk van de interieurarchitect waar we mee in zee zijn gegaan is uitstekend.

- Caroline de Graaf

Algeheel ontzorgd

30 juni 2024

Na de offerte telefonisch de plannen doorgesproken om zo duidelijk de prijs te kunnen afspreken. De afspraak voor het inmeten was op korte termijn en er waren ook meteen staaltjes meegebracht. Top geregeld dus!

- Angelique Groen

Helemaal ontzorgd

27 juni 2024

We zijn ontzorgd na het opmaken van ons plan. Het is zo knap geworden. Bedankt Architectenkaart.

- Peter Kuijpers

Boven verwachting

17 juni 2024

Na lang wikken en wegen toch een tuinarchitect ingehuurd. En wat zijn we blij! Onze droomtuin is eindelijk realiteit geworden. En dat ook nog eens allemaal binnen ons budget.

- Sanne Prins

Plan was goed, uitvoeren beter

13 juni 2024

Goed project voor de verbouwing, denken met je mee. Natuurlijk betaal je voor wat ze doen echter met een eerlijke prijs. Dit bureau is oprecht met je verbouwing begaan.

- Anne Boer

Professioneel

7 juni 2024

Aan veel was te merken dat duurzaamheid erg doorslaggevend is bij het bureau waarmee we in zee zijn gegaan. Vakkundig opgesteld project ontvangen.

- Sandra Hendriks

Geheel kritisch opgeleverd

1 juni 2024

Na de offerte telefonisch de plannen doorgesproken om zo concreet de kosten te kunnen afspreken. Daarna fysiek een afspraak op locatie gemaakt en er werden ook monster materialen meegenomen, echt top! Prima geregeld dus!

- Sjoerd Jansen

Aardig plan en goed uitgewerkt

25 mei 2024

Allereerste consult was zo opgezet en onze tuinarchitect kon al snel aan de slag. Vooral de zwemvijver en de verlichting zijn boven elke verwachting!

- Miranda van Doorn

4.9
4.9 van de 5 sterren (gebaseerd op 109 reviews)
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14
architect_architecten_architectenbureau_architectenbureas_binnenhuisarchitect_interieurarchitect_tuinarchitect_logo_14

Kosten architect

Ben je op zoek naar een architect en benieuwd aan welke kosten je zult moeten denken? Het inschakelen van een architect voor de verschillende soorten schetsen die komen kijken bij de bouw of een verbouwing van een woning is toch iets waar je wel wat aandacht aan zal moeten besteden. Maar een architect is helaas niet goedkoop. Je doet er dan ook goed aan om architecten te vergelijken om zo geld te besparen.

Op deze pagina laten we je zien wat het ongeveer kost om een architect in te schakelen en wat nu precies de tips zijn die wij je mee zouden geven bij het zoeken naar de geschikte professional. Zo kom je uit bij de architect die jou het beste kan helpen voor het schetsen van jouw droomhuis of interieur. En dat tegen een hele aantrekkelijke prijs!

kosten-architect

Wat kost een architect per uur

Vaak is het zo dat je voor de het inschakelen van een architect toch wel te maken zal krijgen met een vast uurtarief. Dit uurtarief is bij vrijwel iedere architect om en nabij hetzelfde, al zullen we straks nog even laten zien dat er ook gekozen kan worden voor een alternatief. Voor de gemiddelde architect zal je ongeveer een uurtarief van rond de €80 aantreffen. Echter is het wel zo dat er in een goede schets of tekening natuurlijk best wel wat tijd in gaan zitten, het hangt dus een beetje af van wat je wilt laten doen. Het bovenstaande tarief is gebaseerd op een architect met een normaal tarief.

Wanneer je geld wilt besparen zal het ook nog altijd een optie zijn om je te wenden tot de nieuwere architecten in dit segment. Dit zorgt er namelijk voor dat je een paar tientjes per uur kunt besparen. Architect kosten voor nieuwbouw liggen hierdoor iets lager. Voor de mensen die op zoek zijn naar een zeer gespecialiseerde architect kan het uurtarief al snel enkele honderden euro’s zijn. Deze optie wordt voornamelijk gekozen door de zeer grote bedrijven die bijvoorbeeld een erg groot kantoorpand willen laten ontwerpen, hier wil je wel een goede partij voor hebben.

Het is al even kort ter sprake gekomen, je hebt nog een alternatief waar je voor kunt kiezen als het aankomt op de kosten van een architect. Je zou er namelijk ook voor kunnen kiezen om een specifiek bedrag af te spreken voor het verrichten van een bepaalde werkzaamheid. Voor de architect zal dit natuurlijk niet zoveel uitmaken, hij heeft immers toch dezelfde opdracht. Voor de meeste mensen is het echter wel zo dat je hier aardig wat op kunt besparen. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken om een totaalprijs af te spreken voor het maken van de schetsen van een nieuw tuinhuisje. Vraag hier zeker even naar als je een architect gaat zoeken.

Een voorbeeld voor de architect kosten – hoeveel kost een architect

Laten we eens bekijken hoe deze prijzen dan eigenlijk uit zullen gaan pakken voor de kosten van een architect. Door dit overzicht is het een stuk makkelijker om een beeld te krijgen over de kosten voor het inschakelen van een architect voor diverse soorten werkzaamheden. We zijn in dit voorbeeld uitgegaan van het vormgeven van een woning. Hier kan je dus denken aan alle werkzaamheden die nodig van het ontstaan van de woning tot het vormgeven van de woning zelf. Tevens zijn enkele kostenposten toegevoegd die regelmatig gekozen worden, denk aan advies over het pand of over de constructie.

In totaal zal je toch wel moeten denken aan een 2.200 à 2.450 euro voor een reguliere nieuwbouw, voor andere soorten huizen kan dit bedrag nog verder oplopen. Dit bedrag is natuurlijk te overzien, een hypotheek zal namelijk al snel over enkele tonnen gaan. Door middel van dit bedrag is het mogelijk om in te zien welke architecten er nu een goede prijs hanteren en welke architecten er buiten jouw budget vallen. Vergelijk architecten zeker om kwaliteit te krijgen voor een lage prijs.

Bespaar direct door verschillende offertes te vergelijken!

Het voordeel van een architect

Een hoop mensen zullen op zoek moeten gaan naar een architect. Er zijn namelijk aardig wat mensen die ervoor kiezen om hun woning te laten bouwen in plaats van te kopen. De architect die heeft als taak om je te voorzien van een tekening en om je advies te geven voor de bouw. Door deze extra advisering weet je zeker dat jouw woning wel gerealiseerd kan worden. Een tekening is namelijk leuk, maar het moet wel gebouw kunnen worden.

De architect zal er tevens voor zorgen dat de tekeningen succesvol kunnen worden doorgestuurd naar de aannemer die de bouw op zich gaat nemen, tussen deze personen bestaat dan ook wel enig contact. Deze verplichtingen zijn natuurlijk super belangrijk, je wilt namelijk niet hebben dat je er achteraf achter komt dat de aannemer iets niet kan doen!

Als laatste is het natuurlijk ook nog eens zo dat je niet zelf aan de slag hoeft voor het regelen van de vergunningen, de architect kent hier vaak mensen voor. Door de lage prijzen en het hoge aanbod zal is het voor iedereen mogelijk om een geschikte  architect te vinden voor lage kosten. Al is het wel belangrijk dat je voldoende vergelijkt om zo een architect te vinden die binnen je budget valt.

Waar op letten bij architect vergelijken

Mocht je ook een architect in willen schaken voor de bouw van bijvoorbeeld een woning dan zal je aan de slag moeten om de kandidaten te vergelijken. Door aan een paar stappen te zetten kan je echt een veel betere kandidaat in beeld krijgen voor deze werkzaamheden. Allereerst is het belangrijk dat je bekijkt welke soort architect je nodig zal hebben. Door dit te doen zie je of je een architect nodig hebt die bekend is met nieuwbouwwoningen, of dat je juist behoefte hebt aan een architect die een specialisatie heeft in de realisatie van kantoorpanden of tuinen.

Je kunt altijd vragen aan architectenbureau’s of zij bepaalde expertises hebben. Zij zullen jouw vragen met alle plezier beantwoorden, op die manier kunnen ze proberen om je te overtuigen om hen in te schakelen. Wanneer je deze informatie hebt verzameld kan je aan de slag gaan om de prijzen te gaan vergelijken. Een architect vergelijken is ontzettend belangrijk om bij de beste uit te komen. Het is immers wel zo prettig om uit te komen bij de beste architect die aansluit bij wat jij wilt laten verrichten voor de woning. Er zijn een hoop architecten te vinden die je in zou kunnen schakelen, kosten tuinarchitect vergelijken voor de kosten binnenhuisarchitect of kosten interieurarchitect is de beste stap voor een goed resultaat!

Kan je het zelf doen

Mensen denken soms nog wel eens dat je ook wel zelf een tekening kunt maken als je een beetje creatief bent, echter is dit veel te makkelijk gedacht. De architect is de enige persoon die alles weet over de afmetingen en over de mogelijkheden voor de realisatie van een woning, hier komt dus aardig wat kennis bij kijken. Zelf doen is dus geen optie, je kunt niet zomaar aan de slag om je eigen huis tekenen. De architect weet precies hoe alles in zijn werk gaat, dat doet hij immers voor zijn brood.

Nu je weet wat een architect doet en wat de voordelen zijn kan je aan de slag gaan om ook een architect te vergelijken. Zet al jouw wensen op een rijtje en wees altijd duidelijk bij het indienen van de aanvraag voor de offerte. Door duidelijk te wezen weet je zeker dat uitkomt bij een architect die perfect aan zal sluiten bij jouw wensen en behoeftes, zonder dat de kosten te hoog worden.

Ontvang vrijblijvende offertes van architecten en architectenbureaus!

Veelgestelde vragen over de kosten van een architect

De werkzaamheden van binnenhuisarchitecten zijn:

 • Projectplan ontwerpen waarbij licht, vormen, kleuren etc. naar voren komen
 • Wensen opdrachtgever in het plan verwerken
 • Wetgeving en bouwvoorschriften in kaart brengen
 • Inmeten ruimte(s)
 • Schetsen, tekenen, maken van maquettes, plattegronden etc.
 • Offertes uitbrengen
 • Schakelen met andere experts die betrokken zijn
 • Projectmanagement

Het lijstje gaat natuurijk verder dan dit maar dit zijn voor jou de belangrijkste zaken om te weten. Wil je nog meer informatie? Dat kan! Lees snel hier verder.

Een tuinarchitect ontwerpt tuinen en parken. De werkzaamheden daarvoor zijn:

 • Projectplan ontwerpen waarbij vaak de gebruiksvriendelijkheid, opties vanaf de grond of juist in de lucht in kaart zijn, de bestaande begroeiing (als van toepassing), de esthetiek natuurlijk en de wensen van de opdrachtgever allemaal naar voren komen
 • In kaart brengen of het functioneel moet zijn of decoratief
 • Adviseren
 • Schetsen en tekenen van het plan
 • Voorstel doen voor keuze in beplanting, schermen, waterpartijen en bijvoorbeeld tuinhuisjes
 • Projectmanagement

Goed opgeleide tuinarchitecten werken vaak ook voor parken, campussen, tuinen, begraafplaatsen, resorts enzovoort.

architectenkaart.nl opereert volledig onafhankelijk van alle architecten in Nederland. Wij zien welke architecten beschikbaar zijn en goed zijn in het uitvoeren van jouw opdracht. Wij maken een koppeling tussen jou en drie architecten waardoor er een win-win situatie ontstaat. Deze onderlinge concurrentie van architecten uit jouw regio die jouw opdracht graag willen hebben, zorgt er namelijk voor dat de prijs een stuk beter wordt voor jou!